hero
gy.zs. 2022. május 13. 12:37
Virágzik az illegális szamárbőr-kereskedelem a Facebookon
Persze az Insta, a Twitter és a YouTube se lehetnek magukra túl büszkék az ügyben.

Egy szamarakkal foglalkozó jótékonysági szervezet készítette azt a The Guardian által idézett vizsgálatot, amiből kiderül: hatalmas piaca van a szamárbőrnek a különféle online piactereken. Így a Facebook Marketplace-n is megy az üzletelés a termékkel, ami a világ számos országban törvénybe ütközik.

A jelentés rámutat, hogy a közösségi oldal nem tesz jelentős lépéseket a szamárbőr-kereskedelem visszaszorítására, sőt aki ezzel foglalkozik, akár nagy tételben is tudja értékesíteni az áruját a platformon keresztül. A hirdetések jelentős részét pedig Kenyában, Ghánában, Nigériában és Szenegálban adják fel, csupa olyan országban, ahol tiltott dolog a szamárbőr-biznisz.

Ám nem a Facebook az egyetlen közösségi platform, ahol virágzik az illegális adásvétel. Az Instán, Twitteren és Youtube-on is simán hirdethetik magukat a kereskedők, az algoritmusok pedig még meg is könnyítik, hogy a vevők rátaláljanak az eladókra.

A feketepiacon értékesített szamárbőröket egyébként jellemzően Kínában veszik meg, ahol egy, a tradicionális gyógyászatban használt gélt előállításához alkalmazzák őket.